November 4, 2024

පිළිසිඳ ගැනීමේ සිට අවුරුදු දෙක දක්වා දරුවකුගේ ජීවිතයේ පළමු දින 1,000 තුළ සීනි අඩු කිරීම වැඩිහිටි ජීවිතයේ නිදන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරන බව නවතම අධ්‍යයනයකින් පෙන්වා දී තිබේ.

සයන්ස් සඟරාවේ ප්‍රකාශයට පත් කරන ලද එම අධ්‍යයනයෙන් හෙළි කර ඇත්තේ ජීවිතයේ මුල් අවධියේදී සීනි පරිභෝජනය අඩු කිරීමෙන් දෙවැනි වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම 35%කින් සහ අධි රුධිර පීඩනය 20%කින් සහ රෝගය ආරම්භ වීම වසර හතරකින් සහ දෙකකින් ප්‍රමාද වන බවයි.

මහජන උනන්දුව සඳහා පෝෂණ උපදේශන ආයතනයේ කැඳවුම්කරු ආචාර්ය අරුන් ගුප්තා පවසන පරිදි, ගැබ්ගැනීම් සහ මුල් ළමාවිය යන දෙකෙහිම සීනි පරිභෝජනය අඩු කිරීම සුදුසු වන්නේ මෙය මිනිස් සෞඛ්‍යයට ජීවිත කාලය පුරාම බලපෑමක් ඇති කළ හැකි බැවිනි.

දකුණු කැලිෆෝනියා විශ්වවිද්‍යාලය විසින් කරන ලද අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ සීමිත ප්‍රමාණවලින් සීනි පරිභෝජනය කළ ළමුන් අතර තරබාරුකමේ අවදානම 30%කින් අඩු බවයි.

1953 සැප්තැම්බර් මාසයේදී දෙවැනි ලෝක යුද්ධයෙන් පසු රට යථා තත්ත්වයට පත්වන විට එක්සත් රාජධානියේ සීනි සීමාසහිත වීම හේතුවෙන් පීඩාවට පත් වූ පුද්ගලයන් 60,000ක් පමණ පර්යේෂකයන් විසින් විශ්ලේෂණය කර තිබේ.

සීනි සීමා කිරීම ගැබට සිදුවිය හැකි අවදානම් අඩු කිරීමට ප්‍රමාණවත් බවත් සොයා ගන්නා ලදී.

එක්සත් රාජධානියේ BioBank දත්ත මත ඔවුන්ගේ සොයාගැනීම් මත පදනම්ව, පර්යේෂකයන් පාලනය අවසන් වීමට පෙර හෝ පසුව පිළිසිඳගත් වැඩිහිටියන් සංසන්දනය කර තිබේ.

විශ්ලේෂණයෙන් පෙන්නුම් කළේ ජීවිතයේ පළමු දින 1000 පුද්ගලයකුගේ අනාගත සෞඛ්‍යය හැඩගස්වන තීරණාත්මක කාල පරිච්ඡේදයක් බවයි.

ගර්භණී සමයේදී මවගේ ආහාරය වැදගත් වූ අතර, අඩු සීනි ආහාරවලින් තුනෙන් එකක් ගර්භාෂයේ සිටියදී දරුවාට බලපායි.

වයස අවුරුදු දෙකට අඩු ළමුන් සීනි එකතු නොකළ යුතු බවත් වැඩිහිටියන් තම ආහාරයට එකතු කළ සීනි ප්‍රමාණය දිනකට තේ හැඳි 7කට සීමා කළ යුතු බවත් වැඩිහිටියන් තේ හැඳි 12කට වඩා හෝ සීනි ග්‍රෑම් 50කට වඩා පරිභෝජනය නොකළ යුතු බවත් ලෝක සෞඛ්‍ය සංවිධානයේ මාර්ගෝපදේශ වේ.

 

42.31%
17.27%
32.76%