Subscribe
Don't miss the latest news and updates.
careers
Would you like to join our growing team?
careers@hub.com
careers
Would you like to join our growing team?
careers@hub.com
Don't miss the latest news and updates.
Would you like to join our growing team?
careers@hub.com
Would you like to join our growing team?
careers@hub.com
Type and hit enter
වෙළෙඳපොළේ පවතින පොල් හිඟයේ බර අවම කර ගැනීමේ අරමුණින් අපනයන කර්මාන්තය සඳහා පොල් ගෙඩි සහ පොල් කිරි ආනයනය කිරීමේ හැකියාව පිළිබඳ ශ්රී ලංකා බලධාරීන් පොල් නිෂ්පාදකයන් සමඟ සාකච්ඡා කරන බව වාර්තා වේ.
ලංකා දිසිදි පොල් නිෂ්පාදකයන්ගේ සංගමයේ ලේකම් ජේසන් සමරනායක පවසන්නේ ඔවුන් මේ වන විට පොල් ආනයනය කිරීම සම්බන්ධයෙන් පොල් පර්යේෂණ ආයතනය සමඟ එක්ව කටයුතු කරන බවයි.
පොල් මද ආනයනයට සාපේක්ෂව අඩු මිල නිසා පොල් ගෙඩි ආනයනය වඩාත් ගැළපෙන බැවින් පොල් නිරෝධායනය සම්බන්ධයෙන් ගත යුතු ක්රියාමාර්ග පිළිබඳව පොල් පර්යේෂණ ආයතනය සමඟ සාකච්ඡා කරමින් සිටින බව සමරනායක සඳහන් කර තිබේ.
නිරෝධායනය සිදු කරන්නේ කෙසේදැයි සොයා බැලීම සඳහා පෙරහුරුවක් සිදුකිරීමට බලධාරීන් බලාපොරොත්තු වන බවද ඔහු පෙන්වා දෙයි.
පොල් ආනයනය කිරීමේ අවශ්යතාවත් සමඟ පවතින නීතිවලට සංශෝධන ගෙන ඒමට ද සිදුවේ.
මෙම ක්රියාවලියේ ප්රතිඵලයක් ලෙස ශ්රී ලංකාවේ අපනයනකරුවන්ට තම වෙළෙඳපොළ අහිමි නොවන පරිදි පවතින ගෝලීය ඉල්ලුමට සරිලන පරිදි පොල් කිරි නැවත ඇසුරුම් කර අපනයනය කිරීම සඳහා ආනයනය කරන ලෙස අපනයනකරුවන් රජයෙන් ඉල්ලා ඇත.
සමරනායක පෙන්වා දෙන්නේ මෙම පියවර ඔවුන්ගේ අපනයන අඛණ්ඩව පවත්වාගෙන යෑම සහතික කිරීමේ වේගවත්ම විසඳුම බවයි.
දේශීය නිෂ්පාදනය හරහා ලබා ගත නොහැකි පොල් ගෙඩි බිලියන 1.5ක පරතරය සපුරාලීමට මෙය උපකාරී වේ.
ශ්රී ලංකාවේ නිපදවන පොල් ගෙඩි බිලියන 3න් සියයට 70ක් ශ්රී ලංකාවේ පාරිභෝගිකයා විසින් පරිභෝජනය කරන අතර අපනයන වෙළෙඳපොළ සඳහා ඇත්තේ සියයට 30ක් පමණි.
පොල් පර්යේෂණ ආයතනයේ වැඩබලන අධ්යක්ෂ වෛද්ය නයනි ආච්චිගේ පවසන්නේ පොල් ගෙඩි ආනයනය කිරීමේ හැකියාව පිළිබඳ පර්යේෂණ ආරම්භ කරන නමුත් දැනට ඔවුන් බලාපොරොත්තු වන්නේ ශීත කළ පොල් මද සහ විජලනය වූ පොල් චිප්ස් ආනයනය කිරීමට පමණක් බවයි..
ආනයනය කිරීමේදී පැළවීමක් සිදුවුවහොත් එය රෝග ව්යාප්තියට අහිතකර බලපෑම් ඇති කළ හැකි බවට සැකයක් පවතින බැවින් දැනට පොල් ගෙඩි ආනයනය කළ නොහැකි බව ඇය පෙන්වා දෙයි.
පොල් සංවර්ධන අධිකාරියේ සභාපති ශාන්ත රණතුංග පවසන්නේ මේ වන විට අතරමැදියා පොල්වලින් අසාමාන්ය ලාභයක් රඳවාගෙන සිටින අතර එහි ප්රතිඵලයක් ලෙස දේශීය වෙළඳපොලේ පොල් ගෙඩියක් රුපියල් 200 ඉක්මවන ලෙස ඉහළ ගොස් ඇති බවයි.
වගාකරුවාගේ පැවැත්ම සඳහා ගොවිපොළ මිල රුපියල් 110ක පමණ මට්ටමක රඳවා ගැනීමට ඔවුන් මේ වන විට උත්සාහ කරමින් සිටින බව ද ඔහු සඳහන් කරයි.
පොල් සංවර්ධන අධිකාරිය විශ්වාස කරන පරිදි සතිපතා පොල් ගෙඩි 250,000ක් පමණ රුපියල් 130ක උපරිම මිලකට ලබා දිය හැකි අතර කුඩා ගෙඩි රුපියල් 110කට අලෙවි කළ හැකිය.
2030 වන විට ගෙඩි බිලියන 4.5 දක්වා ඉහළ නැංවීමට රජය සැලසුම් කර ඇති අතර එය දේශීයව නිෂ්පාදනය කරන බෝගවලින් අපනයන වෙළෙඳපොළට මිලදී ගැනීම් කළ හැකි බව සහතික කිරීමට රජය සැලසුම් කර ඇති බව පෙන්වා දුන්නේය.
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart